Om kåren

I Väring, mitt emellan Vänern och Vättern, hittar du knappt 1000 invånare. Hur kan då scoutkåren bestå av fler än 100 medlemmar? Svaret är att vi scouter har kul och hittar på häftiga, roliga, intressanta grejor att göra. En annan orsak är att våra scouter också kommer till oss från Locketorp, Stöpen, Fjället och Skövde. Vi skapar verksamheten tillsammans. Det har vi nu gjort i 70 år och tänker fortsätta många år än. Kom med du också.

Svenska Scoutförbundet har blivit Scouterna
Vi är en del av Scouterna. Där samarbetar vi med KFUK/KFUM, Nykterhetsrörelsen, Frälsningsarmén och Equmenia.

Vilka vi är?
I Väring kan du börja hösten då du fyller 8 år. I två år är du Spårarscout i avdelningen Flygkrypen. De brukar träffas torsdagar kl. 18.00-19.30. När de inte finns utanför eller i scoutstugan i Truvet kan de vara på övernattning, utflykt eller läger. Liksom alla scouter i kåren är de med och planerar vad som skall ske under scoutåret.
De nästkommande två åren blir du Upptäckarscout i Skotstekarna. De träffas onsdagar kl. 18.00 -20.00 och hittar på lite mer våghalsiga saker eftersom de lärt sig t ex elda, hantera kniv, yxa, såg och kanot. Hajkerna kan ske per fot, kanot, cykel eller varför inte häst (om det finns några).
Äventyrarscouterna går i vanliga fall i sexan, sjuan och åttan. Mötesdag är tisdagar 18.00-20.00 och de kallar sig Skogsspejarna. Nu blir hajkerna längre och svårare och det gäller att få upp vindskyddet även i mörker för att inte natten skall bli kall och våt.
Utmanarscouterna är 15-18 år och de kallar sig Näbbar och Klor. Torsdag gäller för dem och tiden är 19.00-21.00.Utmanarscouterna ger sig gärna ut i länet och landet för att träffa folk. Det kan gälla tävlingar, fester, hajker eller varför inte Operation Vildmark – en överlevnadshajk mitt i vintern.
Roverscouterna träffas lite när de har lust, oftast ihop med Utmanarscouterna. Sen tar de det lugnt också.
Ledare kan du bli när du fyllt 18 år. Du behöver inte ha varit scout tidigare. Bästa merit är ditt eget intresse och en vilja att utvecklas. Resten ordnar vi på vägen och du får ledarutbildning. Hör av dig till Ingela 0500-440505 om du vill veta mer. Både yngre och äldre tränar upp sitt ledarskap hos oss.

Läger
Varje sommar och ibland på vintern åker vi på läger. 2017 var vi nere på Jamboree17 på Rinkabyfältet i Skåne, samt ett kårläger på Viken Rosendala,  2016 hade vi distiktsläger på Viken Rosendala med tema OS, 2015 var det Liv@t på Lysestrand för Upptäckare och äldre. 2014 var vi på Vildaläger i Metsakodu, tillsammans med scouter från Skaraborg och Finland. 2013 var några på Bak och Fram-lägret nära Torsö. Våra utmanare deltog 2013 i Lägr1 på Lysestrand. 2012 var det Munk-OS i Sandhem. 2011 hade Spårarna haft eget läger på hemmaplan. Närmare 40 medlemmar deltog 2011 i Världscoutjamboreen i Skåne. Vi deltog i stora lägret – med 40000 scouter från 146 länder, under Camp in Camp – tillsammans med Ryd och Skara och hade kanske australiensiska scouter boende i Home Hospitality hos familjen direkt efter lägret. 2010 har vi eget Harry Potterläger, 2009 deltog vi i Agema på Kragenäs, 2008 var vi på Europaturné, 2007 hade vi Jiingijamborii. 2006 gjorde vi fjälläger i Jämtland och 2005 var vi i Tiveden med andra skaraborgare.