Kårstart slutet av augusti varje år 18.00-20-00 vid Värings scoutstuga

Då är alla åldrar välkomna. Kör väg 200, 1 km söder om Väring kör du mot Truvet, mittemot Q-star. Tag till vänster efter Väringsvallen, mot Fredskogen och vänster igen efter ca 300 m. Se skylten!

Välkommen som scout i Väring

I Väring finns scouter från åk 2 och äldre. Spårare är man i åk 2 och 3 i avdelningen Flygkrypen. De träffas på torsdagar mellan 18.00 och 19.30. Upptäckarna, Skotstekarna, går i åk 4 och 5 och de ses på onsdagar mellan 18.00 och 20.00. Äventyrarna, Skogsspejarna, går i åk 6-8 och träffas på tisdagar mellan 18.00 och 20.00. Utmanarna, Näbbar och Klor, 15-18 år, möts på torsdagar 19.00-21.00.

Vad är scouter? Vad gör scouter?

”Vi är sjyssta mot varandra och mot naturen”. Så beskrev en av våra nioåringar scouting för sina kompisar. Bättre kan det inte sägas. Vi har kul, lär oss nya saker – oftast utomhus, samarbetar med kompisar i en mindre grupp – patrullen och är med och bestämmer vad vi vill göra. Vi lär oss sådant som är bra att kunna när vi åker på läger och vandringar/hajker/kanotfärder, t ex laga mat, bygga vindskydd, göra eld, tälja med kniv, bygga med rep och träslanor, sätta upp tält och vindskydd. Vi leker ofta och har kul ihop. Alla får vara med, hela tiden, och ingen sitter på avbytarbänk. Vi hjälps åt, försöker förstå varann och gör vårt bästa. Scouter mobbar inte! Vi respekterar varandras olikheter. Vi sätter också gränser när det blir farligt eller osjyst.

Scoutdräkten

Vi scouter känns lätt igen när vi bär den blågröna scoutskjortan eller andra scoutkläder. På scoutskjortan fäster vi märken för att berätta vad vi gjort, tillhörighet och vilka intressen vi har.

Grundplaggen i scoutdräkten är en scoutskjorta -t-shirt, -piké med märken och scouthalsduk med sölja. När alla har samma kläder ser man inte vem som är fattig eller rik och det skapar gemenskap. Det finns många andra grupper som också skaffar sig gemensam tröja eller dräkt för att markera sin grupptillhörighet och för att stärka sammanhållningen, till exempel fotbollslag.

Köp scoutdräkten

Du kan köpa scoutdräkten, scoutmärken, andra snygga scoutkläder och massor av coola scoutprylar i Scouternas egen shop. Titta gärna där vad som finns. Scoutkåren brukar beställa gemensamt för att spara portokostnader. Tala med din ledare om vad du vill ha.

Där kan du också läsa mer om vad som gäller för märkesplacering.